Rotterdam Centraal heeft letters terug
In 2013 kreeg Station Rotterdam Centraal zijn oude letters terug. Rotterdammers die met smart afscheid namen van het markante stationsgebouw hebben hiermee de sfeer van het oude station weer een beetje teruggekregen. De vormgeving van de levensgrote letters uit 1957 past helemaal bij de futuristische gevelpartij van het vernieuwde Rotterdam Centraal. De letters zelf zijn klaar voor de toekomst, want ze zijn energiezuinig. Nadat de oorspronkelijke letters werden gedemonteerd en afgevoerd, verdwenen er zes uit de tijdelijke opslag. Daarom zijn er replica’s gemaakt, die werden voorzien van led-verlichting. De Rotterdammers kregen nóg een traktatie uit de oude doos; als enige in Nederland mag hun station Centraal Station blijven heten, zoals in de jaren vijftig gebruikelijk was. Alle andere centrale stations krijgen tegenwoordig de toevoeging Centraal achter de plaatsnaam.
Rotterdam Centraal werd op 13 maart 2014 geopend door koning Willem Alexander. Het is het eerste station van een reeks grote treinstations die binnenkort in Nederland wordt opgeleverd waaronder Amsterdam, Den Haag, Delft, Utrecht, Breda en Arnhem. Het station is gerealiseerd door samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, gemeente Rotterdam, Stadsregio Rotterdam, ProRail en NS. De bouw van het station is gestart in 2005 en binnen het budget en op tijd opgeleverd.
Het nieuwe station is ruimer van opzet, wat wordt versterkt door het grote glazen venster met direct uitzicht op de stad. Het is de entree geworden die past bij de bruisende stad die Rotterdam is. Het dak boven de sporen is van glas. Het station heeft een loopbrug die de 16 sporen verbindt en een nieuwe reizigerspassage van bijna 50 meter breed. Dagelijks passeren 110.000 mensen het stationsgebied, dat 47.000m2 beslaat. Ook is het station toegankelijker geworden met ondermeer extra roltrappen, 27 in totaal.